Bierleiding Halve Maan

  • Bierleiding Halve Maan (Brugge)
  • Bierleiding Halve Maan (Brugge)
Projectomschrijving

Traditioneel bier in nieuwe buizen

Tijdens de uitbreiding van een brouwerij in het historische centrum van Brugge waren drie aspecten van essentieel belang: perfecte hygiëne, lasnaden zonder water en uitstekende maatregelen voor het horizontaal gestuurd boren (HDD). Er waren enkele uitdagingen bij de planning en uitvoering maar nu kunnen de vloeistoffen voor het brouwen, het toevoerwater en het afvalwater via verschillenden buizen van de ene locatie naar de andere worden gepompt.

Belgisch bier staat bekend om zijn traditie, diversiteit, smaak en aroma. Veel brouwerijen kennen een lange geschiedenis, waaronder ook brouwerij De Halve Maan die gevestigd is in de kern van het historische centrum van Brugge. Historische gebouwen en smalle, geplaveide straatjes vormen het fraaie decor voor de brouwerij die sinds zes generaties als familiebedrijf wordt gerund. Doordat de historische binnenstad niet geschikt is voor druk verkeer, heeft de brouwerij ervoor gekozen om op twee locaties te produceren. Het bierbrouwen zal plaatsvinden in de brouwerij in de binnenstad. Voor het stockeren en afvullen werd er gekozen voor een locatie gelegen in een industrieterrein op 3,2km van de stad. Daarom moesten er plannen worden gemaakt om het bier, het toevoerwater en het afvalwater via verschillende buizen van de ene locatie naar de andere te pompen. Het studiebureau Verhaeghe & Partners besliste daarom dat de buizen in open sleuven dienden te worden geplaatst. Indien dit niet mogelijk was, werd er gebruik gemaakt van gestuurde boring. Tijdens de eerste fase van de planning werden de technische aspecten besproken met de producent van de buizen, Egeplast International GmbH, zodat de boortrajecten conform de mogelijkheden konden worden aangepast. Voor het buizenstelsel werd gekozen voor het volgende:

- 2 buizen Egeplast 9010, buitendiameter 75mm, SDR9, PN20 voor het bier en als spoelleiding

- 1 buis Egeplast 9010, buitendiameter 110mm, SDR11, PN16 voor het toevoerwater

- 1 buis SLA Barrier Pipe, buitendiameter 63mm, SDR11, PN16 voor het afvalwater

- 1 buis PE100, buitendiameter 50mm, SDR11 als mantelbuis

Op basis van geologische gegevens en de bestaande infrastructuur werd gekozen voor boortrajecten van maximaal 725m lang. Door de trekkrachten was het niet mogelijk om de buizen rechtstreeks met gestuurde boring te plaatsen. Daarom werd er gekozen voor het gebruik van mantelbuizen. Op een traject van 2.200m lang is daarom een mantelbuis (buitendiameter 315mm SDR11) geplaatst.

Het Belgische bedrijf DENYS uit Wondelgem kreeg de opdracht voor het uitvoeren van de werkzaamheden die in februari 2016 begonnen. DENYS zorgde zowel voor het plaatsen als voor het lassen van de buizen.

De vloeistoffen die tijdens het brouwproces geproduceerd worden, bepalen met hun gevoelige karakter de smaak en de schuimvorming van het bier. Daarom gelden er voor de bierleidingen bijzondere eisen wat betreft de gebruikte grondstoffen en de verbindingselementen. Enerzijds mag het buismateriaal geen schadelijke invloed hebben op de vloeistof, maar moet het anderzijds wel bestand zijn tegen de gebruikte reinigings- en ontsmettingsmiddelen. Bovendien moeten zo min mogelijk verbindingspunten worden gebruikt. Tevens moet de vrije ruimte heel klein zijn om de hygiëne van het systeem te verzekeren.

Aan deze eisen werd voldaan door het gebruik van moderne PE 100-RC grondstoffen en een combinatie van spiegel- en elektrolas.

Afbeelding 1: Combinatie van spiegel- en elektrolas voor de bierleidingen

Het druklassen is uitgevoerd volgens DVS 2207, deel 1. Gezien de verdikking, die normaal gezien aan de binnenkant van de gebruikte opgerolde leidingen ontstaat, niet kan worden verwijderd, is de druk bij het samenpersen sterk verlaagd zodat er bijna geen verdikking is. De drukvastheid van de buis wordt bereikt door te spiegellassen.

De mantelbuis is volgens de regels gelast, de verdikking aan de binnenkant is niet verwijderd omdat deze niet storend is bij het invoeren van de buizen.

Afbeelding 2: Lassen van de beschermingsbuis, buitendiameter 315 mm

Ongeveer 75% van de totale lengte is uitgevoerd met gestuurde boring. Voor de aannemer DENYS was het telkens een logistieke uitdaging om voertuigen en apparatuur door de smalle straatjes te krijgen. Om het verkeer zo min mogelijk te verhinderen, konden de buizen worden geplaatst in de waterwegen. Het project is inmiddels afgerond zodat de historische brouwerij verbonden is met het nieuwe gebouw. De brouwerij kan nu dus verder uitbreiden.

Afbeelding 3: Eerste plaatsing van de mantelbuis

 


Afbeelding 4: Zo min mogelijk verstoren van het verkeer

 


Afbeelding 5: Het invoeren van de mantelbuis; linksonder de reeds ingevoerde buizen

 


Afbeelding 6: Het invoeren van de mantelbuis; onderaan de reeds ingevoerde buizen

 


Afbeelding 7: Beperkte ruimte in het stadscentrum

 


Afbeelding 8: Eerste plaatsing van de buizen

 


Afbeelding 9: Controle van de pijpleiding en vervolgens de nauwkeurige controle van kleinere verpakkingseenheden

Projectfiche

Project: Bierleiding Halve Maan

Locatie: Brugge

Jaar: 2016

Bouwheer:

Offerte aanvragen

Vraag hier uw offerte aan!
Verklaring over cookies